Lars Lindstaf ark SAR/MSA

För varje dag som går får fler och fler människor sina liv förstörda av krig. För varje dag blir jag därför mer och mer övertygad om att det inte duger att stillatigande bara sitta och titta på. Spelreglerna behöver förändras. Någon behöver göra något och jag tror att vi är många som gärna vill vara denna någon. Tillsammans kan vi visa våra politiker och makthavare att vi vill att de ska arbeta för en förändring och att vi, deras väljare och medborgare, i så fall står bakom dem.

Jag är en arkitekt som under ett långt yrkesliv haft rollen och förmånen att få leda processer för att förmå människor att jobba mot ett gemensamt mål – i allmänhet nya lokaler och byggnader för deras verksamhet. Ibland trots att förutsättningarna varit både oklara och svåra.

Det arbetet har lärt mig att en förutsättning för att kunna enas om ett mål, och vägen dit, är att man i arbetet respekterar och involverar de berörda och att alla kan se att målen är gemensamma, nåbara och långsiktiga.

I det här fallet (när målet är att förändra FNs mandat och att övertyga stridande att lägga ner vapnen) är förutsättningarna ännu svårare och hindren längs vägen ännu mer oöverstigliga. Jag är kanske naiv, men min tanke och erfarenhet är att man måste våga ta ett första steg för att kunna påbörja en resa. Hindren hanterar man sedan lättare vartefter man möter dem. Den här namninsamlingen kanske kan vara ett sådant första steg.

Demokratiutskottet i Södra Latins Gymnasiums Elevkår

I dagsläget råder en oro hos oss ungdomar för hur framtiden ska komma att se ut. Bara vetskapen om de upptrappade konflikterna och underliggande spänningarna mellan olika länder kan vara svår att hantera mentalt. I en osäker värld vill vi se ett hopp om förändring, genom humana lösningar för en bättre tillvaro globalt.

Civilbefolkningen borde inte behöva falla offer för konflikter mellan makthavare. Vi smärtas av att se hur mänskliga rättigheter som rätten till vård, mat och rent vatten inskränks, begränsas och förstörs.

Vi har valt att engagera oss i den här namninsamlingen då vi ser hur demokratins fäste försvagas runtom i världen. Vi vill se en opartisk organisation som har tydliga mandat att gå emellan i konflikter, med fred som mål och med fredliga metoder.

Bild på några av medlemmarna i demokratiutskottet och skolan

Demokratiutskottets största uppgift är att värna om elevdemokratin på skolan samt att främja och belysa frågor gällande exempelvis mänskliga rättigheter och den psykosociala arbetsmiljön. Detta gör vi genom olika event på skolan t.ex. Prideveckan, Antirasismveckan och den här namninsamlingen. Utöver det är det också utskottets uppgift att föra elevernas talan gentemot skolledningen.